Атерослероз і холестерин: що потрібно знати?
Загальновідомий факт: хвороби серцево-судинної системи - провідні причини смертності людини. Найчастіше основою цих захворювань стає атеросклероз – ураження судинних стінок. Пацієнти з атеросклерозом схильні до ризику стенокардії, інфаркту міокарда, інсульту. У деяких випадках від атеросклеротичних змін страждають судини кінцівок, тоді людина відчуває сильний біль, а в гіршому випадку розвивається гангрена.
В побуті існує помилкова думка про атеросклероз, що ця хвороба - прерогатива старших людей. Насправді, захворювання схильні до пацієнтів будь-якого віку, і слід звертати увагу не на дату народження, а на фактори ризику. Найбільш серйозні з них – це підвищений холестерин у крові, гіпертонія та куріння. Потім слідують цукровий діабет та ожиріння. Поєднання цих факторів посилюють одне одного.
Що таке холестерин?
Це жироподібна органічна сполука, що входить до складу клітинних мембран нашого організму і синтезується в печінці. Вона життєво необхідна людині, з неї утворюються жовчні кислоти та стероїдні гормони.
Людина споживає холестерин з їжею і часто – надміру. Головне джерело холестерину – продукти тваринного походження. Якщо такі продукти переважають у раціоні, а зернових, фруктів, овочів та рослинних жирів – мало, то рівні холестерину в крові підвищуються.
Слід знати, що холестерин знаходиться в крові у формі комплексів з іншими білковими та жировими молекулами – ліпопротеїнами. Ці сферичні частинки бувають низької та високої щільності.
Якщо порушений процес розпаду комплексів з низькою щільністю або їх синтезується дуже багато, холестерин починає накопичуватися на стінках кровоносних судин. Ці накопичення оточує сполучна тканина, утворюючи атеросклеротичну бляшку. У результаті просвіт судини звужується, і рух крові не може повноцінно відбуватися. Такий холестерин у народі називають «поганим».
Найнебезпечніші атеросклеротичні бляшки мають велике ядро холестерину і тонку сполучнотканину «шапочку», вони нестабільні. Така бляшка може легко розірватися та розкритися всередину судини. Організм на це реагує утворенням тромбу, щоби закрити пошкодження. Трапляється, що процес тромбоутворення не зупиняється, і тромб закупорює судину. Це зупиняє кровообіг, і тканина відмирає. Якщо процес стався у серці, ми маємо справу з інфарктом міокарда, якщо у мозку – з інсультом.
Але в крові, крім «поганих» комплексів холестерину, циркулюють і «хороші», це ліпопротеїни високої щільності. Вони очищають судини від зайвого холестерину і перешкоджають утворенню бляшок холестерину.
Кардіологи вважають, що кожній людині варто знати свої показники холестерину. У лабораторії "Лакмус" можна здати розгорнутий аналіз ліпідного профілю. Вартість пакету досліджень на ліпопротеїди низької щільності та ліпопротеїди високої щільності на сьогодні 410 грн. Термін виконання аналізу – 1 день.
Як підготуватися до аналізу?
Існує низка правил, дотримання яких допоможе отримати достовірний результат дослідження. Кров здається строго натще. Не слід їсти за 12 годин до аналізу. Також рекомендується протягом двох діб не вживати жирних продуктів, фруктових соків, алкоголю та хоча б за 2 години до візиту до лабораторії – не курити. Пити краще негазовану воду. Якщо ви приймаєте гормональні та протигрибкові препарати, холестирамін, статини, слід припинити їх прийом, попередньо проконсультувавшись з лікарем.
Як зменшити рівні "поганого" холестерину?
Для досягнення цієї мети доведеться внести зміни у спосіб життя. Слід оздоровити харчування, відмовитися від куріння та більше рухатися. Дієта для зниження холестерину передбачає зменшене споживання жирів тваринного походження (жирного м'яса, субпродуктів, вершкового масла, жирних молочних продуктів, здобної випічки) та заміну їх рослинними оліями. Дозволені в помірних кількостях нежирні молочні продукти та сири (до 30% жирності), пісне м'ясо, риба, яйця. Рекомендуються до споживання цільнозерновий хліб, каші, макаронні вироби, овочеві страви та фрукти. Корисно ввести хоча б два «рибні» дні на тиждень, перевагу варто віддавати морській рибі. З кулінарних методів краще використовувати тушіння, варіння, запікання.
Дотримання цих рекомендацій допомагає знизити рівні холестерину в крові на 8 - 12%. Якщо за 2 місяці дієти бажаного результату не досягнуто, а ризик атеросклерозу – високий, то лікар може призначити спеціальні препарати, що знижують холестерин.
- БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
- 1. Показники ліпідного обміну
-
Код Назва показника 233 Холестерин 235 ЛПВЩ (ліпопротеїди високої щільності) 236 ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності) 2028 Пакет № 28 «Ліпопротеїди фракційно» Холестерин, Тригліцериди, ЛПВЩ (ліпопротеїди високої щільності), ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності), ЛПДНЩ (ліпопротеїди дуже низької щільності), Коефіцієнт атерогенності
-
- 1. Показники ліпідного обміну