Бактеріальна флора: що слід знати про здоров'я кишечника?

Бактеріальна флора: що слід знати про здоров'я кишечника? фото

Наша травна система, і особливо кишечник, заселена багатьма мікроорганізмами, які разом становлять бактеріальну флору. Якщо згладити різні складки, ворсинки та мікроворсинки, то площа поверхні слизової оболонки кишечника становить приблизно 200 м². І на цій площі мешкає близько 400 видів бактерій, як анаеробних (біфідобактерії), розташованих в основному в товстій кишці, так і аеробних (лактобацили), особливим чином сконцентрованих у тонкій кишці.
Також крім бактеріальної флори, у нашому кишечнику присутні гриби, клостридії та віруси. За нормальних умов кишкова бактеріальна флора знаходиться в ідеальному симбіозі з організмом. У симбіотичних відносинах між людським організмом та кишковою флорою, людина (господар) постачає неперетравлений матеріал для підтримки життєдіяльності бактерій. З іншого боку, ці мікроорганізми (симбіонти) виконують різні корисні для людини функції.
Які функції кишкової бактеріальної флори?
Бактеріальна флора забезпечує цілісність слизової оболонки кишківника. Бактерії, присутні у нашому кишечнику, ферментують неперетравлений матеріал, який зазвичай складається з полісахаридів рослинного походження. Після цієї ферментації бактеріальна флора виробляє жирні кислоти з коротким ланцюгом, такі як оцтова, пропіонова та масляна кислоти. Ці молекули дуже важливі для нашого самопочуття, оскільки є джерелом енергії для епітеліальних клітин кишечника. Також є гіпотеза, що масляна кислота захищає товстий кишечник від раку.
Симбіотична бактеріальна популяція також продукує протимікробні речовини, завдяки яким запобігає «прилипанню» збудників до кишкового епітелію. Цей ефект посилюється фізичною перешкодою, яку має «дружня» мікрофлора, займаючи можливі місця прилипання до стінок кишечника. Зрештою, бактеріальна флора модулює компоненти імунної системи кишечника.
Якщо цілісність бактеріальної популяції кишечника порушується, нам доводиться мати справу з таким неприємним явищем, як дисбактеріоз. Мікробіологічне дослідження калу виявляє дисбаланс кишкової мікрофлори. У ході тесту визначається її склад, кількісне співвідношення мікроорганізмів нормальної мікрофлори, умовно-патогенних та патогенних. Здати необхідні аналізи можна у будь-якому з пунктів забору лабораторії «Лакмус».
Які причини дисбактеріозу?
Причини дисбактеріозу дуже численні і включають: дієту, з мінімальною кількістю клітковини і великою кількістю рафінованих продуктів; швидке харчування та погано пережовану їжу; нерегулярний та неспокійний життєвий ритм із змінами в частоті та тривалості прийому їжі; малорухливий спосіб життя та психофізичні навантаження; зловживання ліками (анальгетиками, снодійними, антидепресантами, проносними).
Відновлення кишкової флори вимагає зміни у харчових звичках, а також прийому пробіотиків та пребіотиків. «Хороші» пребіотики мають бути живими та біохімічно активними, чинити опір дії шлункового соку та жовчі, виробляти антимікробні речовини. Багато молочнокислих ферментів, що містяться в йогурті, не мають цих характеристик і не можуть позитивно впливати на кишкову флору.
Пребіотики – речовини, що надходять неперетравленими у товсту кишку, де вони ферментуються місцевою бактеріальною флорою. Метаболіти, що утворюються таким чином, забезпечують поживні речовини, необхідні для росту корисних видів бактерій. Пребіотики містяться, нехай і в обмеженій концентрації, у різних продуктах харчування, таких як: цикорій, артишок, цибуля, спаржа, часник, соя та овес. У фармацевтичні препарати, що містять ці речовини, додають ФОС (фруктоолігосахариди) та інулін, полімер фруктози.


Потрібна Консультація спеціаліста?
Запитай у консультанта лакмус
- Поля, обов’язкові для заповнення
Наші спеціалісти звяжуться з Вами найближчим часом!
Під час відправки форми сталась помилка.