Гепатити. Гепатит А
Про гепатит йдеться мова тоді, коли має місце запальний процес печінки. Назва хвороби «гепатит» походить від грецького «гепар», що означає «печінку» і суфікса -ит, який нагадує нам про наявність запалення.
Існує безліч форм гепатиту, які поділяють на дві основні групи:
- гепатити інфекційні;
- гепатити неінфекційні.
Перша група включає форми гепатиту, викликані патогенними мікроорганізмами. Найбільш відомі форми позначені першими п'ятьма літерами алфавіту. Це гепатити А, В, С, D і Е. Кожен з гепатитів викликає специфічний вірус, який ідентифікується ініціалами HV (Вірус гепатиту) і супроводжується певною буквою алфавіту. Наприклад, вірус гепатиту А відповідальний за гепатит А, а вірус гепатиту - за гепатит В і так далі.
Крім цих вірусів, інфекційні гепатити можуть бути викликані і іншими мікроорганізмами. Як приклад можна привести цитомегаловірус, вірус Епштейна-Барр (відповідальний за мононуклеоз), віруси вітряної віспи, оперізуючого лишаю і простого герпесу. Однак ці форми гепатиту досить рідкісні і, в основному, до них схильні особи з ослабленою імунною системою.
Гепатит може викликати також вживання токсичних речовин (алкоголь, наркотики, отруйні гриби), автоімунні захворювання і метаболічні фактори (хвороба Вільсона, дефіцит альфа-1 трипсину). В Україні причиною гепатиту, головним чином, є зловживання алкоголем. Ще один серйозний фактор ризику - стеатоз печінки або жирова дистрофія. До цього ведуть і неправильне харчування, і сидячий спосіб життя пацієнтів.
У цій статті зупинимося докладніше на першому гепатиті - гепатиті А. Гепатит А - високо контагіозне захворювання, збудником якого є РНК-вірус - HAV, що передається через споживання забруднених продуктів харчування або при безпосередньому контакті з інфікованими людьми.
Перебіг хвороби в цілому м'який, ознаки слабо виражені, характерне загальне нездужання, лихоманка, іноді жовтяниця. На щастя, гепатит А не такий небезпечний, як інші гепатити, проте в окремих випадках захворювання може протікати в дуже небезпечній блискавичній формі. З цієї причини гепатит А не можна недооцінювати.
Вірус гепатиту А розмножується в печінці і виводиться з фекаліями назовні. У зв'язку з цим профілактика гепатиту А грунтується на дотриманні основних правил гігієни таких як часте мити рук, ретельна обробка продуктів харчування. Слід зазначити, що вірус гепатиту А досить стійкий до високих температур, але гине після кип'ятіння протягом 5-10 хвилин.
Перебіг хвороби у дітей більш сприятливий, ніж у пацієнтів старшого віку, у дорослих можуть розвиватися серйозні ускладнення. Найбільш схильні до ризику зараження наступні категорії населення:
- особи, які тісно контактують з хворими;
- мандрівники;
- наркомани;
- діти;
- люди похилого віку;
- гомосексуалісти.
Тривалість інкубаційного періоду при гепатиті А складає від 6 до 50 днів, після чого у пацієнта перші симптоми у вигляді нездужання і гарячкового стану. Далі з'являються болі в черевній порожнині зліва, нудота, блювота, діарея, втрата апетиту, темна сеча. Приблизно через тиждень шкірні покриви і білки очей набувають жовтуватого кольору (жовтяниця), який зберігається протягом трьох тижнів. Захворювання може рецидивувати.
Діагностика
Діагностика гепатиту А не представляє особливих складнощів, досить здати аналіз крові і визначити концентрацію в плазмі білірубіну і тренсеміназ, (які підвищуються при пошкодженнях печінки). Для отримання більш точної і значущої інформації необхідно визначити в зразку крові наявність специфічних антитіл до гепатиту А. Слід звернути увагу на те, що ВГА-IgG антитіла з'являються на стадії одужання і залишаються протягом усього життя, а IgM антитіла представляють собою маркер гострої інфекції. У будь-якому з пунктів лабораторії «Лакмус» Ви маєте можливість здати аналіз на вірус гепатиту А, антитіла IgM (ціна аналізу на сьогодні - 125 грн.) Або пройти комплексне обстеження на гепатити А, В, С - Пакет № 45 (ціна - 450 грн ).
Терапія
На протязі 7-14 днів після зараження призначається застосування гамма-глобуліну. Надзвичайно важливо виконувати дієтичні розпорядження лікаря. Щоденний калораж повинен бути розділений на часті дробові прийоми їжі. Необхідно знизити споживання продуктів з високим вмістом жиру на користь легкозасвоюваних страв - вегетаріанських супів, кисломолочних продуктів, тушкованих овочів, печених фруктів. Якщо хвороба ускладнюється блискавичним перебігом, то необхідна госпіталізація. В особливо важких випадках, для порятунку життя пацієнта, може знадобитися трансплантація печінки.