Ліпаза: діагностика хвороб підшлункової залози

Ліпази - це ферменти, які збільшують швидкість біологічних реакцій, що відбуваються в організмі. Вони виробляються в підшлунковій залозі та беруть участь у перетравленні жирів, які надходять із їжею.
У нормальних умовах ліпази присутні в крові в невеликих концентраціях і вивільняються через протоку підшлункової залози у тонкий кишечник. Там вони розщеплюють тригліцериди на простіші молекули - жирні кислоти і гліцерин. Задня частина язика також виробляє деяку кількість ліпази, яка надходить у ротову порожнину. Там вона діє подібно до панкреатичних ліпаз.
Які нормальні значення ліпази?
Чоловіки та жінки: 8-57 Од /л (одиниць на літр крові). Значення, які вважаються нормальними, можуть бути різними в різних лабораторіях, тому рекомендується порівнювати референтний діапазон, вказаний в результаті аналізу. Здати аналіз крові на ліпазу можна у будь-якому з пунктів забору лабораторії «Лакмус» .
Концентрація ліпаз у крові залежить від здатності клітин підшлункової залози секретувати фермент. Патології, які безпосередньо вражають орган, або запалення, викликані камінням, а також стани, що вражають інші органи, такі як хронічні захворювання кишечника та захворювання нирок, можуть обумовлювати помітні коливання кількості ліпази.
Про що говорять високі та низькі рівні ліпази?
Вимірювання рівня ліпази дуже корисне при діагностиці та моніторингу деяких захворювань підшлункової залози. Панкреатит - запальний процес, що вражає підшлункову залозу, який може початися раптово та бурхливо (гострий панкреатит) або поступово розвиватися з плином часу (хронічний панкреатит). Рівень ліпази, який при хронічному панкреатиті може залишатися в межах норми, при гострому панкреатиті має тенденцію до значного підвищення, що аж у 5-10 разів перевищує норму.
Оскільки підвищення рівня ліпази відбувається пізніше, ніж підвищення рівня амілази, вимірювання цих ферментів особливо корисне при тих формах запалення підшлункової залози, клінічна картина яких проявляється із затримкою. Так як концентрація цих ферментів у крові залишається високою протягом приблизно 7 днів, аналіз також буде корисним для оцінки динаміки клінічного стану пацієнта з часом.
Підвищення рівнів ліпази трапляється при: зловживанні алкоголем; раку підшлункової залози, (особливо при протоковій аденокарциномі); камінні в жовчному міхурі; закупорці протоки підшлункової залози. Супутні патології нирок також можуть спричиняти помірне підвищення рівня ліпази, у цьому випадку спостерігається зниження утилізації ферменту через кров.
Зниження показників ліпази крові зазвичай пов'язане з:
• хронічними захворюваннями, що вражають підшлункову залозу та порушують її функціонування, такими як муковісцидоз;
• Хронічними запальними захворювання кишечника, такими як хвороба Крона або целіакія;
• діабетом.
Навіщо потрібен аналіз?
Аналізи крові на ліпазу зазвичай призначають, коли у пацієнта виявляються симптоми, характерні для захворювань підшлункової залози, такі як: біль у животі; біль у спині; втрата апетиту; нудота; висока температура; виділення кашкоподібного, смердючого стільця; жовтяниця склер, шкіри та слизових оболонок. Аналіз корисний для пацієнтів, у яких вже діагностували захворювання підшлункової залози, щоб оцінити ефективність поточного лікування захворювання.
Чи потрібна підготовка до аналізу?
Рівень ліпази вимірюється шляхом взяття зразка венозної крові. Перед здачею аналізу крові необхідно дотримуватися посту тривалістю близько 8-10 годин, утримуючись від прийому їжі та напоїв, крім води. Також важливо повідомити лікаря про будь-яку поточну лікарську терапію, щоб розуміти, чи є необхідність у перериванні лікування, щоб уникнути спотворень результатів аналізів.
- БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
- 1. Клінічна хімія
-
Код Назва показника 232 Ліпаза 2027 Пакет № 27 «Підшлункова залоза» Ліпаза, Амілаза в крові та сечі, Панкреатична амілаза в крові та сечі
-
- 1. Клінічна хімія