Високі та низькі показники цукру в крові: про що вони свідчать?

Високі та низькі показники цукру в крові: про що вони свідчать? фото

Глюкоза — основний цукор у крові. Вона надходить з їжею і є головним джерелом енергії для організму, транспортується кров’ю до всіх клітин. Рівень глюкози в крові натще зазвичай найнижчий вранці, перед сніданком, але завжди підвищується після їжі приблизно протягом кількох годин. Вживання алкоголю також викликає початкове підвищення рівня цукру в крові, за яким зазвичай слідує зниження.
Які нормальні показники?
Рівень глюкози в крові (або «цукру», що вимірюється в мг/дл) змінюється протягом 24 годин і залежить від того, коли, що і скільки ви їсте, а також від фізичної активності та багатьох інших чинників. Нормальний рівень цукру в крові натще коливається від 70 до 99 мг/дл. Рівень цукру в крові через дві години після їжі вважається нормальним, якщо він нижчий за 140 мг/дл, хоча після ситної вечері може піднятися до 180 мг/дл.
Червоні “прапорці” діабету
Діабет діагностується за наявності будь-якої з таких умов: два аналізи рівня глюкози в крові натще, проведені в різний час, із результатом, що дорівнює або перевищує 126 мг/дл; рівень глюкози в крові, що дорівнює або перевищує 200 мг/дл, через дві години після перорального навантаження глюкозою (при дворазовому прийомі); будь-який показник рівня глюкози в крові, що перевищує 200 мг/дл, навіть одноразово, за наявності характерних симптомів захворювання; рівень глікованого гемоглобіну, що дорівнює або перевищує 6,5% (48 ммоль/моль), підтверджений повторним аналізом крові.
Іноді у людини можуть спостерігатися такі симптоми, як втома, надмірне сечовиділення і/або спрага, а також незрозуміла втрата ваги. Однак частіше гіперглікемія протікає безсимптомно протягом багатьох років, і діагноз діабету встановлюється випадково.
Як перевірити рівень цукру в крові?
Щоб перевірити рівень цукру в крові, ви можете звернутися до будь-якого пункту забору лабораторії «Лакмус» або зробити це самостійно вдома за допомогою спеціальних приладів для самотестування.
Іноді показники рівня цукру в крові можуть бути вище або нижче звичного, і неможливо точно визначити причину. Гостре вірусне захворювання або грип майже завжди викликають настільки значне підвищення рівня цукру в крові, що може знадобитися звернення до лікаря.
Існує безліч інших причин коливань рівня цукру в крові. До них належать: час прийому їжі, тип і кількість вуглеводів (наприклад, хліб, макарони, крупи, овочі, фрукти та молочні продукти), фізична активність, алкоголь, емоційний стрес.
Гіпоглікемія (низький рівень глюкози) — це стан, при якому рівень глюкози падає нижче норми. Деякі препарати, що застосовуються для лікування діабету, є найчастішими причинами гіпоглікемії. Ризик вищий у діабетиків, які мало їли, багато займалися спортом або вживали алкоголь. Інші причини гіпоглікемії включають ниркову недостатність, деякі пухлини, захворювання печінки, гіпотиреоз, голодування, вроджені порушення обміну речовин, тяжкі інфекції. Рівень глюкози, що визначає гіпоглікемію, варіюється. У хворих на діабет діагностичним критерієм є рівень нижче 70 мг/дл. Дослідження, проведені серед здорових дорослих людей, показують, що розумова працездатність помітно знижується при падінні рівня глюкози в крові нижче 65 мг/дл.
Основні симптоми гіпоглікемії: тремтіння, тахікардія, пітливість, відчуття голоду, нудота і блювання, головний біль, дратівливість, відчуття оніміння та поколювання, спалахи світла в полі зору.
Як знизити ризики гіперглікемії?
Уважно стежте за своїм харчуванням, особливо за перекусами. Не забувайте приймати інсулін або інші препарати для лікування діабету, призначені лікарем. Будьте максимально активні; регулярна фізична активність може допомогти зупинити підвищення рівня цукру в крові. Будьте надзвичайно обережні, якщо у вас гостре захворювання; ваш лікар може порекомендувати набір правил на випадок хвороби, яких необхідно дотримуватися, щоб контролювати рівень цукру.




аналізи, що потрібні для обстеження
Потрібна Консультація спеціаліста?
Запитай у консультанта лакмус
- Поля, обов’язкові для заповнення
Наші спеціалісти звяжуться з Вами найближчим часом!
Під час відправки форми сталась помилка.