Алергія на гриби
З настанням осені вміст в повітрі пилку значно зменшується. Здавалося б, саме час затихнути симптомам алергії. Однак цього не стається. Навіть навпаки, ознаки астми або алергії можуть посилитися. Чому? Що ж містить осіннє повітря? Відповідь: спори грибів.
Головним чином, це спори грибів базидіоміцетів, на яких ми так любимо влаштовувати в лісі «тихе полювання». Крім них, активно розмножуються аскоміцети і сажкові гриби.
Найбільш небезпечні провокатори алергії - аскоспори лептосфаерії, альтернарії, стемфіліума і ганодерми. Самі нешкідливі – спори кладоспоріума. Алергія на них виникає рідко, але якщо їх дуже багато у вдихуваному повітрі, це стає причиною астматичного нападу.
Тепле і вологе осіннє повітря забезпечує ідеальні умови. Поширенню спор сприяє вітряна погода. Бувалі грибники знають, що особливо активно розмножуються гриби під опалим листям та іншими відмерлими частинами рослин.
Слід знати, що симптоматика алергії на гриби не обмежується дихальною системою. Її повний спектр до кінця ще не вивчений, і виникає вона в різних ситуаціях, наприклад, при вживанні грибів в їжу (харчова алергія ) або при шкірному контакті з грунтовими мікроскопічними грибами (контактна алергія). У зв'язку з цим, ознаки підвищеної чутливості до грибів будуть різними.
Так респіраторна алергія проявляє себе чханням, закладеністю носа, нежитем, кашлем. Іноді відзначається свербіж очей і вух.
Грибний контактний дерматит характеризується висипом, набряком і почервонінням шкіри. Відомий і так званий «дерматит шиїтаке», який виникає при контакті з лентітаном - токсином цього сирого гриба. Його ні з чим не сплутати: на потилиці, руках і ногах виникають червоні смужки, що нагадують удари батогом.
Харчова алергія на гриби найчастіше буває у тих, хто має вже респіраторну алергію. Її ознаки:
• нудота;
• біль у животі;
• блювота;
• діарея.
(Трапляється і так, що при дегустації грибної страви, виникає анафілактичний шок. )
Прояви харчової алергії на гриби з боку шлунково-кишкового тракту часто схожі на симптоми непереносимості грибів. Остання має місце , коли травна система пацієнта не засвоює продукт. Вона не пов'язана із захисною реакцією організму і ризику для життя не представляє.
Вчені припускають, що непереносимість грибів може бути результатом такої фонової патології як хвороба Крона.
Діагностувати алергію можна, здавши аналіз на загальний іммуноглобулі н Е або лінійки тестів: інгаляційної, педіатричної харчової або диференційованої панелей. Зробити це можна в будь-якому з пунктів забору лабораторії «Лакмус». Ціна на сьогодні від 165 грн. - на визначення загального іммуноголобуліну E до 950 грн. (педіатрична панель «Атопік»). Термін виконання аналізу - від 1 до 7 днів.
Лікування і профілактика
Якщо Вам довелося зіткнутися з алергією на гриби, слід постаратися виключити з ними контакт. Уникайте грибних страв, звертайте увагу на такі продукти як сир, сметана, пиво, сухофрукти, квас, шампанське. Не нехтуйте грибковими хворобами нігтів і шкіри.
Обмежте час осінніх робіт в саду і городі, (в прілій траві багато грибних спор). Не слід розводити в будинку вазони, особливо зі зволоженим ґрунтом, так як гриби в ньому активно розмножуються. Акваріуми алергікам також протипоказані. Не сушіть білизну в приміщенні.
Зняти ознаки алергії допомагають антигістамінні препарати і кортикостероїдні гормони. Це, звичайно, проблему в глобальному плані не вирішує. Тут допомогти може курс алерген-специфічної імунотерапії. Який саме її вид Вам підійде найкраще вирішує лікар-алерголог.
- АЛЕРГОДІАГНОСТИКА
-
Код Назва показника 181 Загальний імуноглобулін Е (tlgE)
-
- ІМУНОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
-
Код Назва показника 181 Загальний імуноглобулін Е (tlgE)
-